петак, 04. јун 2010.

KIFLA POGACA

Ovo je jedna od mnogih pogaca koje sto radim.Iako ovo je mjesto za kolace ,ali i ova pogaca moze da se uradi za neke posebne dogadzaje u vasoj obitelj.



Sastojci za pripremu pogace:

600gr bjelog pcenicnog brasna/moze da se uradi i od rdugog brasn-kukuruznog ,integralnog-ili da se uradi od kombinacije vise tipa brasna/


2 jaja i jedno zumance

1 kocka svezeg kvasca/oko 40gr/

1 velika zlica secera

1 velika zlica soli

100-150 ml mlakog mljeka

po potrebi tople vode/oko 200ml./

150ml ulje

oko pola pakovanje-oko 130gr-margarina

sezam po potrebi za posipanje

PRIPREMA TESTA:

Kvasat ostavite da nadodze/ili kako sto ja radim-rastvorite utoplom mljeku ,sa secerom i soli/.Od svih sastojaka umesite srednje tvrdo-vise meko- testo,pa jos jednom ostavite na toplo da naraste.Kada naraste lepo ga izradite bi podelite na 11 djelova.Jedan deo ostavite sa strane,za popunjavanje sredine pogace.Otatak djelova/10 / razvijte u koru,premazite margarinom i svijte .Svaku kiflicu prerezite na pola.Dobicete 20 kiflica-polovinke.

Okrugli pleh /br.28/premazite margarinom i poredzajte kiflice u krug ,sa vrhovima ka sredini pleha.


poredzane kiflice u kuglof kalupu

fotka u celini pordzane kiflice za kifla pogacu

Onaj deo koji ste ostavili/to je 11-ti komad testa/razvijte u pravougalnu kori i savijte je u rolat.Narezitena 5 komada i stavite na sredini pogace.

Klasican oblik pogace

Gotovupogacu ostavite da ukusne oko pola sata.Premazite je zumancem i posipajte sa sezamom.
Pecite u zagrijanu rernu na 200C sve dok se ne zarumeni.
Izvadite je i zavijte sa platnenom salvetom da se ohladi.

Kifla pogaca pecena u kuglof formi

Kifla pogaca - opet

klasican oblik pogace

sredina pogace-rolnice izgledaju ko ruza

pogaca sa strane

jos jednom sa strane

komad pogace-listanje

kiflica od pogacesa strane












11 коментара:

  1. Pogaca izgleda vrlo dekorativno i bas je pravi ukras na stolu za neku svecanu priliku...necemo imati nista protiv ako se, medju kolacice, umesa i po koji slani delikates, hihih...;)))

    ОдговориИзбриши
  2. Hvala Lanice ,isto i ja tako mislim da za stolom uz kolace moze da se nadze mesto i za ove stvari...

    ОдговориИзбриши
  3. Nemam riječi opisati koliko je lijepa, čarobna:)))

    ОдговориИзбриши
  4. Аутор је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши
  5. Prekrasna,dekorativna pogaca!!Majstor si Sonje,i zatoa poveli nagrada: http://auringonkeittio.blogspot.com/2010/07/blog-award.html
    Golem pozdrav!!!

    ОдговориИзбриши

bjele kosarice sa mjedom i suvog voca

Ovo je fina kombinacija bjele cokolade -u kosaricama/korpice/ ,punjena sa prepecenog susama/sezama/,suvog voca/orahe,ljesnjake,suvog grozdza/i mjeda. ogozgor mozete dodati,bjele cokolade izmiksane sa omeksalog maslaca/puterom/ ili samo razmutena slatka pavlaka. Veoma je ukusno i dekorativmo.
Ove kolace su prigodne za imendane,jer veoma se slazu sa sitnih kolaca.
pogodne su za slave koje su u vreme postova jer mogu da se urade kao posne kolace,samo sto umesto bjele cokolade/ona ima mljeka u prahu/,kosarice se urade od crne.Ukus je skoro isti,a izgled isto tako ljep...

bjele kosarice

kosarice od bjele cokolade

moja bajadera

Sastojci

sastojci
500 gr secera
300 gr mleveni keks
500 gr. mlevene ljesnjake
1,75 dl mleka
300 gr. maslaca
1velika zlica kakao/100 gr.cokolade/
glazura
100 gr. cokolade
2velike zlice ulje

moja bajadera

bajaderica u bjelom ruhu

original bajadera

1. Mleko, secer i maslac stave se na tihu vatru da se otope.
2. Skida se sa vatre pa se dodaje mleveni keks sa ljesnjacima,pa se sve lepo promesa sa drvenom zliscom da se ujednace.
3.Dobiveno testo deli se na dva dela,pa u jedan polovinu,dok je jos topla doda se omeksala cokolada i dobro se promesa.Druga polovina ostaje bjela.
4.Kalup se namasti pa se prekrije folijom i onda se prvo stavi crno testo a onda odozko belo. Lepo se pritsne da bi se testa spojile.

Kalup se stavi u frizider da se stegne i ohladi kolac.
5. Ohladzeni kolac prelijemo sa omeksalom cokoladom sa uljem i prelijemo odozgo. 6.Gotovo kolac rezemo na stanglice 2×4 cm. i ukrasimo po zelji a,lepe su i samo tako.
Sada bajaderu radim samo u jednoj boji,punjenje i glazura,bilo bjela cokolada ili crna,Ovako me vise potseca na onu kupovnu-Kras bajaderu,jer i ukus je veoma slican nje..

bajaderica u bjelom ruhu