петак, 4. јун 2010.

KIFLA POGACA

Ovo je jedna od mnogih pogaca koje sto radim.Iako ovo je mjesto za kolace ,ali i ova pogaca moze da se uradi za neke posebne dogadzaje u vasoj obitelj.



Sastojci za pripremu pogace:

600gr bjelog pcenicnog brasna/moze da se uradi i od rdugog brasn-kukuruznog ,integralnog-ili da se uradi od kombinacije vise tipa brasna/


2 jaja i jedno zumance

1 kocka svezeg kvasca/oko 40gr/

1 velika zlica secera

1 velika zlica soli

100-150 ml mlakog mljeka

po potrebi tople vode/oko 200ml./

150ml ulje

oko pola pakovanje-oko 130gr-margarina

sezam po potrebi za posipanje

PRIPREMA TESTA:

Kvasat ostavite da nadodze/ili kako sto ja radim-rastvorite utoplom mljeku ,sa secerom i soli/.Od svih sastojaka umesite srednje tvrdo-vise meko- testo,pa jos jednom ostavite na toplo da naraste.Kada naraste lepo ga izradite bi podelite na 11 djelova.Jedan deo ostavite sa strane,za popunjavanje sredine pogace.Otatak djelova/10 / razvijte u koru,premazite margarinom i svijte .Svaku kiflicu prerezite na pola.Dobicete 20 kiflica-polovinke.

Okrugli pleh /br.28/premazite margarinom i poredzajte kiflice u krug ,sa vrhovima ka sredini pleha.


poredzane kiflice u kuglof kalupu

fotka u celini pordzane kiflice za kifla pogacu

Onaj deo koji ste ostavili/to je 11-ti komad testa/razvijte u pravougalnu kori i savijte je u rolat.Narezitena 5 komada i stavite na sredini pogace.

Klasican oblik pogace

Gotovupogacu ostavite da ukusne oko pola sata.Premazite je zumancem i posipajte sa sezamom.
Pecite u zagrijanu rernu na 200C sve dok se ne zarumeni.
Izvadite je i zavijte sa platnenom salvetom da se ohladi.

Kifla pogaca pecena u kuglof formi

Kifla pogaca - opet

klasican oblik pogace

sredina pogace-rolnice izgledaju ko ruza

pogaca sa strane

jos jednom sa strane

komad pogace-listanje

kiflica od pogacesa strane