Ovo je jedna od mnogih pogaca koje sto radim.Iako ovo je mjesto za kolace ,ali i ova pogaca moze da se uradi za neke posebne dogadzaje u vasoj obitelj.
600gr bjelog pcenicnog brasna/moze da se uradi i od rdugog brasn-kukuruznog ,integralnog-ili da se uradi od kombinacije vise tipa brasna/
1 kocka svezeg kvasca/oko 40gr/
1 velika zlica secera
1 velika zlica soli
100-150 ml mlakog mljeka
po potrebi tople vode/oko 200ml./
150ml ulje
sezam po potrebi za posipanje
PRIPREMA TESTA:
Kvasat ostavite da nadodze/ili kako sto ja radim-rastvorite utoplom mljeku ,sa secerom i soli/.Od svih sastojaka umesite srednje tvrdo-vise meko- testo,pa jos jednom ostavite na toplo da naraste.Kada naraste lepo ga izradite bi podelite na 11 djelova.Jedan deo ostavite sa strane,za popunjavanje sredine pogace.Otatak djelova/10 / razvijte u koru,premazite margarinom i svijte .Svaku kiflicu prerezite na pola.Dobicete 20 kiflica-polovinke.
Okrugli pleh /br.28/premazite margarinom i poredzajte kiflice u krug ,sa vrhovima ka sredini pleha.
poredzane kiflice u kuglof kalupu
fotka u celini pordzane kiflice za kifla pogacu
Onaj deo koji ste ostavili/to je 11-ti komad testa/razvijte u pravougalnu kori i savijte je u rolat.Narezitena 5 komada i stavite na sredini pogace.
Klasican oblik pogace
Gotovupogacu ostavite da ukusne oko pola sata.Premazite je zumancem i posipajte sa sezamom.
Pecite u zagrijanu rernu na 200C sve dok se ne zarumeni.
Izvadite je i zavijte sa platnenom salvetom da se ohladi.
Kifla pogaca pecena u kuglof formi
Kifla pogaca - opet
klasican oblik pogace
sredina pogace-rolnice izgledaju ko ruza