петак, 3. децембар 2010.
петак, 3. септембар 2010.
уторак, 20. јул 2010.
Natasa
недеља, 18. јул 2010.
петак, 4. јун 2010.
Ovo je jedna od mnogih pogaca koje sto radim.Iako ovo je mjesto za kolace ,ali i ova pogaca moze da se uradi za neke posebne dogadzaje u vasoj obitelj.
600gr bjelog pcenicnog brasna/moze da se uradi i od rdugog brasn-kukuruznog ,integralnog-ili da se uradi od kombinacije vise tipa brasna/
1 kocka svezeg kvasca/oko 40gr/
1 velika zlica secera
1 velika zlica soli
100-150 ml mlakog mljeka
po potrebi tople vode/oko 200ml./
150ml ulje
sezam po potrebi za posipanje
PRIPREMA TESTA:
Kvasat ostavite da nadodze/ili kako sto ja radim-rastvorite utoplom mljeku ,sa secerom i soli/.Od svih sastojaka umesite srednje tvrdo-vise meko- testo,pa jos jednom ostavite na toplo da naraste.Kada naraste lepo ga izradite bi podelite na 11 djelova.Jedan deo ostavite sa strane,za popunjavanje sredine pogace.Otatak djelova/10 / razvijte u koru,premazite margarinom i svijte .Svaku kiflicu prerezite na pola.Dobicete 20 kiflica-polovinke.
Okrugli pleh /br.28/premazite margarinom i poredzajte kiflice u krug ,sa vrhovima ka sredini pleha.
poredzane kiflice u kuglof kalupu
fotka u celini pordzane kiflice za kifla pogacu
Onaj deo koji ste ostavili/to je 11-ti komad testa/razvijte u pravougalnu kori i savijte je u rolat.Narezitena 5 komada i stavite na sredini pogace.
Klasican oblik pogace
Gotovupogacu ostavite da ukusne oko pola sata.Premazite je zumancem i posipajte sa sezamom.
Pecite u zagrijanu rernu na 200C sve dok se ne zarumeni.
Izvadite je i zavijte sa platnenom salvetom da se ohladi.
Kifla pogaca pecena u kuglof formi
Kifla pogaca - opet
klasican oblik pogace
sredina pogace-rolnice izgledaju ko ruza
понедељак, 18. јануар 2010.
уторак, 12. јануар 2010.
понедељак, 11. јануар 2010.
nagrade
Puno ti hvala draga Jaffi na ovaki ljepu nagradu:
Ovu nagradu prosledzujem mojim dragim prijateljima:
":http://www.blogger.com/post-edit.g?blogID=312485557513447906&postID=4534434830880260289"
":http://kuvarigrice.blogspot.com/"
":http://kuhinjica-mignone.blogspot.com/"
":http://auringonkeittio.blogspot.com/"
Ovo sam isto tako dobila od Aurenko-Tanju:Najljepse ti hvala draga moja zemjakinjo....
субота, 2. јануар 2010.
bjele kosarice sa mjedom i suvog voca
Ove kolace su prigodne za imendane,jer veoma se slazu sa sitnih kolaca.
pogodne su za slave koje su u vreme postova jer mogu da se urade kao posne kolace,samo sto umesto bjele cokolade/ona ima mljeka u prahu/,kosarice se urade od crne.Ukus je skoro isti,a izgled isto tako ljep...
moja bajadera
Sastojci
sastojci | |
---|---|
500 gr | secera |
300 gr | mleveni keks |
500 gr. | mlevene ljesnjake |
1,75 dl | mleka |
300 gr. | maslaca |
1velika zlica | kakao/100 gr.cokolade/ |
glazura | |
100 gr. | cokolade |
2velike zlice | ulje |
1. Mleko, secer i maslac stave se na tihu vatru da se otope.
2. Skida se sa vatre pa se dodaje mleveni keks sa ljesnjacima,pa se sve lepo promesa sa drvenom zliscom da se ujednace.
3.Dobiveno testo deli se na dva dela,pa u jedan polovinu,dok je jos topla doda se omeksala cokolada i dobro se promesa.Druga polovina ostaje bjela.
4.Kalup se namasti pa se prekrije folijom i onda se prvo stavi crno testo a onda odozko belo. Lepo se pritsne da bi se testa spojile.
5. Ohladzeni kolac prelijemo sa omeksalom cokoladom sa uljem i prelijemo odozgo. 6.Gotovo kolac rezemo na stanglice 2×4 cm. i ukrasimo po zelji a,lepe su i samo tako.