недеља, 10. фебруар 2013.

MOJI SITNI KOLACICI

                    

        badem kocke

potrebno je:

 200 gr, mljeveni badem
 100gr. secera u prahi
 kora od jedne narandze
 sok od jedne narendze
100 do 200 gr cokolade 
2-3 zlice ulja       

 priprema:

U dubokoj posudi pomesajte badem i secer da se suha masa ljepo pomesa i ujednaci.
Dodajte naribanu koru od narandze i opet ljepo pomesajte.Dodajte postepeno sok od narandze i umesite    tjesto, ne mnogo mekano kako bi mogli da oblikujete kolace/bilo da je to sa modlama -onda testo treba razvuci u koru debljine oko 1-1,5sm-ili samo  uradite loptice ,a mogu da se upotrebe i silikonski kalupi,sve je to stvar ukusa i vestine same domacice.../.
Ostavite kolace da se dobro ohlade u frizideru,a za to vreme otopite cokoladu sa uljem/cokolada moze da bude bjela ili crna u zavisnosti vasega ukusa/.
Ohladzeni kolaci prelijte ih sa cokoladom i ostavite da se cokolada stegne,Po izboru vase maste dekorirajte kolace ,bilo sa fondant cveticima ili samo sa iscrtavanje cokolade...




















 Evo kako sam ja uradila ove predivne kolace da ukusom badema i narandze
Obicno ove kolace radim u formi kockice tako da ovo su moj rad otkako sam pocela da radim kolace onako etapno kako ide dekoracija ovih kolaca...











                                                            

bjele kosarice sa mjedom i suvog voca

Ovo je fina kombinacija bjele cokolade -u kosaricama/korpice/ ,punjena sa prepecenog susama/sezama/,suvog voca/orahe,ljesnjake,suvog grozdza/i mjeda. ogozgor mozete dodati,bjele cokolade izmiksane sa omeksalog maslaca/puterom/ ili samo razmutena slatka pavlaka. Veoma je ukusno i dekorativmo.
Ove kolace su prigodne za imendane,jer veoma se slazu sa sitnih kolaca.
pogodne su za slave koje su u vreme postova jer mogu da se urade kao posne kolace,samo sto umesto bjele cokolade/ona ima mljeka u prahu/,kosarice se urade od crne.Ukus je skoro isti,a izgled isto tako ljep...

bjele kosarice

kosarice od bjele cokolade

moja bajadera

Sastojci

sastojci
500 gr secera
300 gr mleveni keks
500 gr. mlevene ljesnjake
1,75 dl mleka
300 gr. maslaca
1velika zlica kakao/100 gr.cokolade/
glazura
100 gr. cokolade
2velike zlice ulje

moja bajadera

bajaderica u bjelom ruhu

original bajadera

1. Mleko, secer i maslac stave se na tihu vatru da se otope.
2. Skida se sa vatre pa se dodaje mleveni keks sa ljesnjacima,pa se sve lepo promesa sa drvenom zliscom da se ujednace.
3.Dobiveno testo deli se na dva dela,pa u jedan polovinu,dok je jos topla doda se omeksala cokolada i dobro se promesa.Druga polovina ostaje bjela.
4.Kalup se namasti pa se prekrije folijom i onda se prvo stavi crno testo a onda odozko belo. Lepo se pritsne da bi se testa spojile.

Kalup se stavi u frizider da se stegne i ohladi kolac.
5. Ohladzeni kolac prelijemo sa omeksalom cokoladom sa uljem i prelijemo odozgo. 6.Gotovo kolac rezemo na stanglice 2×4 cm. i ukrasimo po zelji a,lepe su i samo tako.
Sada bajaderu radim samo u jednoj boji,punjenje i glazura,bilo bjela cokolada ili crna,Ovako me vise potseca na onu kupovnu-Kras bajaderu,jer i ukus je veoma slican nje..


bajaderica u bjelom ruhu