среда, 23. децембар 2009.

coko -moko tortica




Sastojci
testo- crno
6 jaja
4 zlice brasna
2 zlice gustina
100gr. seckanih oraha
2 zlice cikoladnog kakao
3 zlice vruce vode
1 kesica vanilin secera Dolcela
1/3 kesice prasak za peciva Dolcela
drugo testo
4 jaja
4 belanca
8 zlica secera
2 zlice brasna
1 zlica gustina
150gr. mlevenih oraha
3 zlice Vruce vode
1 kesica vanilin secera Dolcela
1/3 kesica prasak za pecivo Dolcela
Fil:
1 i 1/2 litre mljeka
3 kesice prasak za puding Dolcela od vanile
3-4 zlice gustin Dolcela
4 zumanca
4 zlice secera
1 i 1/2 kocke/oko 400gr./ putera-margarina
300gr. crne cokolade
100gr bjele cokolade

Priprema

Priprema testa:
Posebno izmutite belance sa 2 zlice secera,a posebno zumance sa 6 zlica secera i vanil secera,pa postepeno dodajte vodu i mutite dok se ne zgusne.
Brasno ,orahe,kakao,gustin i prasak za pecivo dobro promesajte/najbolje u kesici za u zamrzivac/pa dodajte u zumance.Promesajte sa lopaticom i dodajte snjeg od bjelanke.Sipajte u okrugli pleh premazan uljem i pokriven pek-hartijom,pa pecite u prethodno zagrijanu pec na oko 200 C /Umerenoj vatri-u zavisnosti od jacine sporeta/.Gotovo testo ostavite da se ohladi pa presecite na pola.
Drugo testo: 8 belanca izmutite sa 4 zlice secera,a posebno izmutite 4 zumanca sa 4 zlice secera i vanil secerom pa postepeno dodajte vodu.
Brasno,orahe,gustin i prasak za pecivo dobro promesajte i dodajte u zumance.Promesajte sa lopaticom i dodajte sneg od belanca. Sve to sipajte u okrugli pleh/podmazan i pokriven pek-hartijom/,pa pecite u zagrijanu pec na 200 C.Ohladzeno testo presecite na pola.
Priprema fila:
Promesajte prasak za puding i gustin sa secerom/pola od secera po uputu za pripremu pudinga dodajte u mljeko/ pa dodajte malo mljeka i dobro promesajte da ne ostanu grudvice.Ostatak mljeka sa secerom zagrijte i skuvajte puding. Ostavite da se ohladi.
4 zumanca mutite sa 4 zlice secera pa kuvajte nad pari sve dok se ne zgusne.Ohladite pa dodajte u izmuteni puter i dobro svrzite.
Ohradzeni puding dodajte u puter i mutite dok se ne dobije glatka masa. Oko 1/3 od dobivene mase izdvojite pa dodajte omeksalu i ohladzenu belu cokoladu.Dobro svrzite.U drugu preostalu smesu dodajte omeksalu i ohladzenu crnu cokoladu.
Postupak filovanja:
Jednu polovinu crnog testa/ono prvo/ poprskajte sa malo vocnog sirupa pa namazite sa crnim kremom.Odozgo stavite testo sa mlevenim orasima pa i njega poprskajte sa sirupom.Ovo testo premazite u krugove-jednom sa belim kremom,a ongda sa crnim/isto kao u Prolecnoj torti od Broccoli/sve tako dok se ne prekrije cjelo testo.Odozgor stavite testo od mlevenih oraha,poprskajte sa sirupom i premazite sa crnim kremom.Na kraju se stavi druga polovina od crnog testa/ono prvo/,poprska se sa sirupom i cela torta se premaze sa crnim kremom. Tortu mozete ukrasitipo volji.
Posluživanje

Ja sam ovu tortu prekrila sa testom od ratluka i dodala crtez-aplikacije obojene od testa od ratlika.Boje su prehrambene u tecnosti,a ivice su od crne cokolade.

уторак, 22. децембар 2009.

Coko-najcoko tortrica za mene i svi koji nemogu bez cokolade


Priprema tjrsta:
1.Jaja i secer izmutite ,pa dodajte toplu vodi i ulje ,neprestano muteci sa mikserom.Suhe sastojkee spojite i dodajte u jajima.
2.Pecite u plehu od stednjaka,koji ste prekrili sa pek-papirom.Pecite na umerenoj vatri,a kad je gotova izvadite iz pleha i prekrijte je vlaznom platnenom salvetom.
3.Isto uradite i sa drugom korom.Ova kora je malo deblja.
Priprema kreme:
4.Gustin i secer spojite i,pa dodajte malo hladnog mljeka/malakolicina od 1,5l/,a ostatak mljeka zagrijte i skuvajte gustu kremu ,gustija no puding.
5.Gotovi krem razdelite na 1/4 u jedan sud,a ono 3/4 opet podelite na pola.U svaku polovinu dodajte cokoladu/u jednoj bjelu,a u drugu crnu/i mjesajte sve dok se ne rastopi.Ostavite sva tri suda da se ljepo ohlade.
6.Puter dobro umutite u bjelu penu i dodajte pola u bjelu kremu,a drugu polovinu u crnu kremu.Spojite sa mmikserom u ljepe fine kremice.
7.Slatku pavlaku umutite i polako dodajte onu 1/4 kreme od gustina,u kompaktnu finu pjenu.
Filanje torte
8.Svaku koru narezite na dve polovine.Na posudi u kojoj ce biti torta,stavite polovinu deblje kore i poprkajte je sa sokom od slatka od visnje.Iznad stavite u linte bjeli i crni krem/slika je iz rolat tortu /.
Iznad kreme stavite tanje testo i ponovite postupak,poprskajte testo sokom pa filajte sa kremom,ali u obrnotum redosledu/ako ste poceli sa bjelim kremom,sada pocnite sa crnim/.Opet stavite drugo tanje testo i poprskate ga sokom.Pola kreme sa slatkom pavlakom nanesite na testo,dodajte visnje rasporedzene u kremi,pa filujte sa ostatkom slatke pavlake.Prekrijte tortu sa drugim debljim testom i opet natopite sa sikom.
9.Na tihoj vatri stavite 150ml slatke pavlake da se ugrije zajedno sa 200gr. crne cokolade.Kada se cokolada otopi ,skinite sa vatre/ne sme da prokljuca/i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.Dok se hladi krema postaje sve gusca.
10. Cjelu tortu premazite sa kremom i ostavite da se jos vise stegne.
11. Umutite slag penu sa mljekom ,pa stavite u spric za dekoraciju i ukrasite tortu po zelji,a dekor dovrsite sa visnjama….
12.Iznad torte naribajte 50gr. cokolade na krupku stranu ribaca…

i jis jedna sa slag kremom i dekoracijom sa cokoladnim cvetom...
Cokoladni svet je radzen od rastopljene crne cokolade na pek-papiru, svaka latica je radzena posebno.

Mini tortica sa kapucino kreme i crne kore od cokolade sa orasima....radzena u dve verzije,sa omotacem od cokolade
sa dekoracijom od cveta izradzen isto tako od crne cokolade

kolaci


Posni sitni kolacici od mljevenih oraha sa secerom u prahu i limunovog soka...Predivan ukus...
Ukras je od crne cokolade sa zasecerenom zele bonbonom

четвртак, 17. децембар 2009.